بر اساس مطالعه ای که در شماره دسامبر نشریه Current Developments in Nutrition منتشر شد، در حالی که نان منبع ترکیبات بالقوه سرطان زا است، مصرف نان با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط نیست. مصرف نان سبوس دار با کاهش خطر سرطان مرتبط است.
مطالعه “مصرف نان و خطر سرطان: مرور سیستماتیک و متاآنالیز مطالعات کوهورت آینده نگر” توسط تیمی به سرپرستی گلن گاسر، استاد دانشگاه ایالتی آریزونا نوشته شده است. سایر مشارکت کنندگان عبارتند از سیدارتا اس. آنگادی از دانشگاه ویرجینیا، کریگ پاترسون از دانشکده پزشکی بریستول و جولی میلر جونز از دانشگاه سنت کاترین. گاسر ریاست کمیته مشاوره علمی بنیاد غلات را بر عهده دارد.
در توضیح مبنای این مطالعه، محققان نقش نان را به عنوان یک غذای اصلی که مواد مغذی متعددی را فراهم می کند، برجسته کردند و همچنین خاطرنشان کردند که این نان منبعی از ترکیبات بالقوه مضر است که در طی پخت ایجاد می شود، از جمله آکریل آمید. آنها توضیح دادند که این ترکیب به عنوان بخشی از قهوه ای شدن مایلارد، “که برای رنگ و طعم نان بسیار مهم است” تشکیل می شود.
محققان گفتند: «نان همچنین میتواند خطر ابتلا به سرطان را از طریق شاخص گلیسمی (GI) افزایش دهد. بسیاری از نان ها دارای GI متوسط تا بالا هستند. چندین متاآنالیز نشان داده است که GI بالای رژیم غذایی با افزایش خطر سرطان مرتبط است.
آنها همچنین به مطالعاتی اشاره کردند که نشان می دهد غذاهای فوق فرآوری شده، از جمله نان، با خطر ابتلا به سرطان بیشتر مرتبط هستند و محتوای آکریل آمید دلیلی برای اجتناب از نان است.
پس از مطالعاتی که نشان داد آکریل آمید باعث ایجاد سرطان می شود، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در سال 1994 آکریل آمید را به عنوان “احتمالاً سرطان زا برای انسان” فهرست کرد. به طور مشابه، برنامه ملی سم شناسی ایالات متحده، آکریل آمید را به عنوان “به طور منطقی پیش بینی می شود که سرطان زا برای انسان باشد” طبقه بندی کرد.
محققان گفتند که در سالهای پس از آن، «نتایج مطالعات اپیدمیولوژیک که ارتباط بین قرار گرفتن در معرض آکریل آمید رژیم غذایی و خطر ابتلا به سرطان را ارزیابی میکنند، بینتیجه بوده است». با این حال، موسسات بهداشتی همچنان معتقدند آکریل آمید “نگرانی برای سلامت انسان” است.
در نتیجه، محققان اولین مرور سیستماتیک یا متاآنالیز را انجام دادند که «ارتباط بین مصرف نان و خطر سرطان محل خاص» را بررسی میکرد.
برای بررسی دادهها، Gaesser و Angadi، مطالعات همگروهی آیندهنگر بررسیشده با همتا را بررسی کردند که معیارهایی از خطر ابتلا به سرطان را ارائه میکرد و به نان بهعنوان یک غذای متمایز نگاه میکرد. محققان بر روی 24 مطالعه، که 21 مورد از اروپا، 2 مورد از ایالات متحده و 1 مورد از ژاپن بودند، تصمیم گرفتند. در مجموع 1887074 بزرگسال در 24 مطالعه وارد شدند.
به گفته محققان، هیچ یک از مطالعات میزان بالاتری از مرگ و میر ناشی از سرطان مرتبط با مصرف نان را نشان نداد. یک مطالعه نشان داد که خطر به طور قابل توجهی کمتر است. برای سرطان کولورکتال، 32 مطالعه هیچ ارتباطی بین مصرف نان و بروز سرطان نشان نداد، در حالی که 8 مورد نشان دهنده بروز کمتر با مصرف بیشتر نان و 8 مورد نشان دهنده بروز بیشتر با مصرف بیشتر نان بود.
برای سرطان سینه، پنج مطالعه 19 پیامد متفاوت ایجاد کردند که 16 مورد از نظر آماری معنی دار نبودند. در مورد سرطان پروستات، 14 مورد از 15 پیامد ارتباط معنی داری بین مصرف نان و بروز یا مرگ و میر سرطان پروستات نشان ندادند.
نویسندگان میگویند: «نتایج این بررسی سیستماتیک و متاآنالیز نشان میدهد که مصرف نان با افزایش بروز سرطان یا مرگ و میر مرتبط نیست». «نزدیک به 90 درصد (97 از 108) از نتایج حاصل از 24 مطالعه کوهورت نشان داد که بین مصرف نان و بروز سرطان یا مرگ و میر ارتباطی وجود ندارد، یا کاهش بروز یا میزان مرگ و میر مرتبط با مصرف نان بالاتر است. بر اساس دانش ما، متاآنالیز سرطان مختص سایت ما اولین موردی است که نشان می دهد مصرف نان با خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، سینه یا پروستات مرتبط نیست. میزان مرگ و میر ناشی از سرطان 10 درصد کمتر در میان افرادی که در بالاترین گروه مصرف نان برای نان سبوس دار یا غیرسفید (با استفاده از تمام نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل تکمیلی) بودند، با یافته های متاآنالیزهای قبلی که گزارش دادند مصرف نان سبوس دار با 10 تا 15 درصد کاهش خطر مرگ و میر ناشی از سرطان.
محققان در بحث درباره یافتههای خود خاطرنشان کردند که مطالعات متعددی در طول سالها نشان دادهاند که مصرف غلات کامل با کاهش خطر ابتلا به سرطان، بهویژه سرطان روده بزرگ، مرتبط است. این مزیت به طور کلی به فیبر و محتوای آنتی اکسیدانی غلات کامل نسبت داده شده است.
محققان گفتند: «جالب است که غلظت آکریل آمید در نان غلات کامل و غذاهای مرتبط به طور کلی بیشتر از نان سفید است.
نویسندگان گفتند در حالی که بررسی سیستماتیک نقاط قوت متعددی را در مطالعات شامل، نشان داد، “محدودیتهای اپیدمیولوژی تغذیه باید به رسمیت شناخته شود، به ویژه برای سرطان.” آنها می افزایند که از آنجایی که بیشتر مطالعات مربوط به کشورهای اروپایی بوده است، یافته ها ممکن است معرف مصرف نان در جاهای دیگر نباشد.
منبع:foodbusinessnews